Svijet je sada mnogo manji”, rekao je Calderon za USA TODAY.

Nastavnici i osoblje mogu razgovarati o tome da su tog jutra išli u šetnju ili trčati i mogu naglasiti učenicima kako održavaju svoje dosljedno vrijeme spavanja i buđenja, rekao je.

"Sa starijom djecom, možete ih uvjeriti na početku ili na kraju sata da prođu kroz vježbu dubokog disanja ili strategiju svjesnosti", rekao je Ghinassi.

Međutim, jedan problem je taj što su roditelji već sada preopterećeni.

U Randolphu, Massachusetts, nedaleko od Bostona, Yahaira Lopez majka je dječaka blizanaca koji kreću u peti razred. Jedan ima poremećaj pažnje, a drugi autizam, a oboje se uvelike oslanjaju na socijalnu i emocionalnu podršku u školi.

Tijekom pandemije, rekla je, jedan od njezinih sinova postao je uvjeren da mora jesti svaka dva sata, dok je drugi postao ovisan o online igrama. Ako Lopez ne sjedne pored svojih sinova dok rade školske obveze, oni će otvoriti još jedan tab na svojim računalima i zezati se umjesto da rade svoj posao.

Dosadno im je kod kuće i ne žele biti ovdje, rekao je Lopez.

Ali dječaci se također osjećaju sigurnije kod kuće i ne žele se vratiti u školsku zgradu, rekla je.

Lopez se nada da će novi učitelji dječaka pronaći načine kako im pomoći da izraze svoju tjeskobu i nesigurnost kroz umjetnost, glazbu ili knjige kada škola počne virtualno.

"Osjećam da im treba nešto kreativno što će im pomoći da razumiju svoj svijet", rekao je Lopez. "Njihov učitelj glazbe dao im je aplikaciju koja im je omogućila preuzimanje vlastitih ritmova u proljeće. Svidjelo im se to. Bi li mogli otpjevati pjesmu i učitati je?"

Briga o učiteljima također je važna

Jedno od područja socijalnog i emocionalnog učenja koje se najviše zanemaruje, kaže nekoliko stručnjaka, jest koliko ga škole trebaju poticati među učiteljima i osobljem.

Poboljšajte svoje blagostanje uz podršku Welltonea – posjetite https://welltone-website.com/hr/ sada.

Školsko se osoblje od ožujka suočava s vlastitim traumama, uključujući ekonomsku neizvjesnost, izazove učenja na daljinu, upravljanje vlastitom djecom dok rade na daljinu, brigu o bolesnim članovima obitelji ili sami bolesnici.

Ponovno otvaranje škola

Naša nova stvarnost, u kojoj mnoge škole diljem zemlje prelaze na početak akademske godine učenjem na daljinu, jest da će djeca nastaviti provoditi više vremena s tehnologijom – za rad, igru ​​i osnovnu interakciju.

Pandemijski život za mnoge je značio školu putem Zooma, FaceTime sastanke za igranje i još puno igranja. I cijelo to vrijeme buljenja u ekrane mnoge roditelje pitaju: Kakvi će biti trajni učinci ove ere?

"To je napor 24 sata dnevno, od trenutka kad se probude do trenutka kad zaspu", rekla je Adina Kalish, majka s dvije kćeri tinejdžerice, 14 i 17, za koje kaže da su ovisne o svojim telefonima. "Ako se njime ne upravlja ispravno od samog početka, može izmaći kontroli."

Dva nedavna izvješća objavljena ovaj tjedan – jedno temeljeno na anketi Pew-a i drugo Common Sense Media – izbrusila su to pitanje. Snalaženje s tipičnim usponima i padovima odgoja djece pod teretom ograničenja povezanih s koronavirusom ostavilo je mnoge na neistraženom teritoriju, a dvije trećine roditelja s barem jednim djetetom mlađim od 18 reklo je da je roditeljstvo danas teže nego što je bilo prije 20 godina, Pronađena anketa Pew.

No, doista, je li vrijeme ispred ekrana loše?

Kao što je navedeno u izvješću Common Sensea o utjecaju tehnologije na mentalno zdravlje na mlade ljude, sama ta tehnologija također može biti sigurnosna mreža za tinejdžere za one koji joj, na primjer, imaju pristup.

"Utjecaji digitalne tehnologije vjerojatno će se uvelike razlikovati među adolescentima; oni koji su ranjivi zbog postojećih problema s mentalnim zdravljem ili kućnih okolnosti mogu biti i izloženi povećanom riziku i imati najviše koristi od pozitivnog i ravnopravnog pristupa online svijetu", Izvješće Common Sense glasi.

Robb ponavlja nalaze istraživačkog centra Pew, u kojem se rezultati također razlikuju među demografskim skupinama. Polovica anketiranih crnih roditelja i 40% hispanoameričkih roditelja kaže da njihovo dijete od 11 godina ili mlađe koje gleda YouTube videe to čini nekoliko puta na dan, u usporedbi s 29% bijelih roditelja.

(I imajte na umu da je anketa Pew provedena početkom ožujka, prije nego što su mnoge naredbe o ostanku kod kuće i zatvaranja škola diljem zemlje doista stupile na snagu, ostavljajući američku djecu mnogo više ovisnom o ekranu u pogledu obrazovanja, zabave, pa čak i osnovne ljudske veze .)

Za Johna Calderona, u Bayamonu, Puerto Rico, prekomjerno vrijeme ispred ekrana negativno utječe na način na koji njegova 19- i 15-godišnja djeca komuniciraju s drugima sada kada više vole ekran nego razgovor. Međutim, Calderon kaže da je primijetio napredak u načinu na koji može pomoći njegovoj djeci u učenju.

“Svijet je sada mnogo manji”, rekao je Calderon za USA TODAY. "Zbog ove tehnologije moja su djeca sada izložena drugim kulturama i mogu učiti od njih."

Obitelji Rivera tehnologija je poslužila kao sigurnosna mreža za njihovu kćer tijekom COVID-19.

“Za vrijeme COVID-a, mnogi prijatelji moje kćeri su se odselili, a ona nije imala priliku da se oprosti”, rekla je Rivera. "S telefonom joj je pomogao da ostane u kontaktu s njima."

Kako vaša obitelj koristi zaslon za balansiranje? Podijelite svoje iskustvo s nama na Twitteru na @usatodaytech.

  • CDC je izvijestio o 2,4 milijuna slučajeva spolno prenosivih bolesti u 2020., nešto manje nego u 2019.
  • CDC je primijetio da su slučajevi spolno prenosivih bolesti možda ostali neprijavljeni i da su se zapravo povećali zbog mjera opreza za COVID-19.
  • Stope klamidije pale su u SAD-u, ali su slučajevi gonoreje i sifilisa porasli tijekom 2020.

Slučajevi nekih spolno prenosivih bolesti porasli su 2020. jer je prva godina pandemije COVID-19 uvelike utjecala na broj prijavljenih slučajeva, navodi se u novom izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U utorak je CDC priopćio da su se prijavljeni slučajevi spolno prenosivih bolesti smanjili tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon proglašenja pandemije u ožujku 2020., a zatim su se ponovno pojavili kasnije tijekom godine.

Ukupno je 2020. u SAD-u prijavljeno 2,4 milijuna slučajeva spolno prenosivih bolesti, malo ispod 2,5 milijuna prijavljenih slučajeva 2019. Međutim, neki su slučajevi nadmašili rekorde postavljene 2019., a CDC kaže da ne daje potpunu sliku godine kako su rani trendovi pokazali, rekord je na putu da bude oboren.

COVID-19 "značajno je utjecao na trendove u spolno prenosivim bolestima tijekom 2020. godine – što je rezultiralo vjerojatnim nedovoljnim prijavljivanjem infekcija i mogućim povećanim prijenosom spolno prenosivih bolesti. Vjerojatno je da će takvi učinci trajati još nekoliko godina i možda nikada nećemo saznati puni učinak pandemije na spolno prenosive bolesti. Što jasno je, međutim, da se stanje spolno prenosivih bolesti nije popravilo u Sjedinjenim Državama", stoji u izvješću .

CDC kaže da su čimbenici koji su pridonijeli smanjenju slučajeva u prvim mjesecima pandemije smanjeni i ograničeni resursi.

Mnoge zdravstvene klinike zatvorile su ili ograničile osobne posjete pacijentima sa simptomatskim spolno prenosivim bolestima, tako da asimptomatski pacijenti vjerojatno nisu dijagnosticirani niti liječeni jer je medicinski svijet preusmjerio fokus na COVID-19. Agencija je dodala da je strah od izlaganja COVID-u 19 možda promijenio seksualno ponašanje, a istovremeno obeshrabrio ljude da traže pomoć za spolno prenosive bolesti.

Pandemija je promijenila seksualne živote milijuna diljem svijeta. Studija iz 2021. primijetila je da je 26% samaca prijavilo više seksa, dok je onih u vezama bilo više: 46% prijavilo je više seksa.

Agencija je međutim dodala da možda neće ispričati cijelu priču jer je većina slučajeva klamidije asimptomatska.

"Klamidijske infekcije obično su asimptomatske i identificiraju se probirom. Stoga je ovaj pad vjerojatno posljedica smanjenja probira spolno prenosivih bolesti i nedovoljne dijagnoze tijekom pandemije, a ne smanjenja novih infekcija", stoji u izvješću.

Rastu slučajevi gonoreje, sifilisa

U 2020. godini prijavljeno je ukupno 677 769 slučajeva gonoreje, što je čini drugom najčešćom spolno prenosivom bolesti u SAD-u. To je bio skok od 5,7% u odnosu na 2019. i skok od 111% od 2009. Do kraja travnja 2020. broj prijavljenih slučajeva već je bio viši od trendova iz 2019.

Sifilis je imao skok od 6,8% u prijavljenim slučajevima u 2020., sa 133 945 slučajeva u 2020. Od rekordno niskih slučajeva 2000.-2001., broj slučajeva sifilisa godišnje raste.

Kongenitalni sifilis, bolest koju bebe zaraze kao fetus unutar maternice, također je zabilježio porast slučajeva, za 15% od 2019. i 235% od 2016. Bilo je 2148 slučajeva bolesti u 2020., uključujući 149 mrtvorođenih i smrti dojenčadi povezanih s kongenitalni sifilis.

‘Amerika ne shvaća ozbiljno spolno prenosivu bolest’

Nacionalna koalicija direktora za spolno prenosive bolesti izjavila je da je "duboko uznemirena" izvješćem, dodajući da ono pokazuje da vladini dužnosnici ne shvaćaju bolesti ozbiljno. U ožujku je koalicija poslala pismo predsjedniku Joeu Bidenu o svojim problemima oko financiranja.

"Ovo još jednom potvrđuje da Amerika ne shvaća ozbiljno krizu spolno prenosivih bolesti", rekao je David C. Harvey, izvršni direktor nacionalne koalicije, u izjavi . "Možemo se boriti protiv ove epidemije izvan kontrole samo s novim financiranjem i vrstu hitnosti koja odražava golemost ove krize."

Harvey je naveo dramatičan porast kongenitalnog sifilisa, rekavši da ne može zamisliti povećanje od 235% od 2016. "a da savezna vlada tome ne stane na kraj".

CDC je rekao da pandemija još uvijek ometa resurse programa za spolno prenosive bolesti i da "nema razloga vjerovati da ćemo se uskoro vratiti ‘poslu kao i obično’ s prijavljivanjem slučajeva spolno prenosivih bolesti."

Pratite Jordana Mendozu na Twitteru: @jordan_mendoza5 .

Čak i najmanja doza tjelovježbe, poput kratke, brze šetnje, može značajno smanjiti rizik od depresije, kaže nova studija meta-analize podataka.

Prema članku objavljenom u srijedu u časopisu JAMA Psychiatry, ispitano je 15 recenziranih studija o smanjenju depresije i njezinoj povezanosti s vježbanjem koje je uključivalo više od 190.000 ljudi.

Analiza je pokazala da prosječno 1,25 sati hodanja tjedno dovodi do 18% šanse za smanjenje rizika od depresije u usporedbi s osobom koja nije vježbala.

"Većina koristi se ostvaruje kada se pređe s neaktivnosti na barem neke", napisali su autori studije, dodajući da je "volumen aktivnosti ekvivalentan 2,5 sata brzog hodanja tjedno povezan s 25% nižim rizikom od depresije."

Depresija: Čarobne gljive mogu dovesti do dugotrajnih poboljšanja depresije

‘Tamo nema nikoga da mi pomogne’: Vojnikova potreba za resursima za mentalno zdravlje u bazi

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje razinu tjelovježbe koja uključuje umjerenu aerobnu aktivnost kao što je šetnja u trajanju od 2,5 sata tjedno. Također uključuje trening svih većih mišićnih skupina dva puta tjedno.

"Naša otkrića stoga imaju važne nove implikacije za zdravstvene praktičare koji daju preporuke o životnom stilu, posebno za neaktivne pojedince koji mogu trenutni preporučeni cilj (tjelovježbe) smatrati nerealnim", napisali su autori.

Ispravak: ranija verzija ove priče pogrešno je navela broj sudionika studije koji su bili pozitivni na COVID-19.

Imunitet od napada COVID-19 može pružiti određenu zaštitu od virusa, ali nova studija sugerira da to možda neće biti dovoljno da vas drži izvan bolnice.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti udružili su se s tvrtkom Epic Research, koja dijeli podatke za unaprjeđenje medicine i javnog zdravlja, kako bi se utvrdilo koliko su cjepiva i docjepljivači učinkoviti protiv hospitalizacije zbog ponovne infekcije.

Istraživači su pregledali elektroničke zdravstvene kartone više od 50 000 pacijenata tijekom delta i omikron vala koji su imali simptome više od tri mjeseca nakon prethodne infekcije, uključujući više od 5 000 koji su bili pozitivni na COVID-19.

“Ljudi su imali dobar imunitet od (izvornog soja virusa) nakon što su prvi put dobili COVID, ali nakon što su prošli kroz delta razdoblje i sada razdoblje omikrona, željeli smo vidjeti kakav će biti utjecaj na javno zdravlje”, rekao je autor studije. Dr. Jackie Gerhart, liječnica i potpredsjednica kliničke informatike u Epic Researchu.

Tijekom delta vala otkrili su da je serija mRNA cjepiva s dvije doze bila oko 47% učinkovita protiv hospitalizacije zbog ponovne infekcije, a doza docjepljivanja bila je učinkovitija više od 57%, prema studiji objavljenoj u utorak u tjednom izvješću Morbidity and Mortality Weekly Report.

Nedavno tijekom vala omikrona, serija s dvije doze bila je učinkovita oko 34%, a doza docjepljivanja gotovo 68% učinkovita.

Contents