Дори омикрон да се окаже по-лек, делта остава заплаха.

Ане фон Готберг от университета Витватерсранд изрази подобно мнение на брифинг на Световната здравна организация в четвъртък: „Вярваме, че ваксините все още ще предпазват от тежко заболяване.“

В Съединените щати повечето случаи на омикрон досега изглежда са при напълно ваксинирани хора, които са имали само лек случай на COVID-19. Това включва първия идентифициран случай в Сан Франциско.

В Хавай човек, който преди това се е възстановил от COVID-19, но не е бил ваксиниран, разви умерени симптоми.

Твърде рано е за сигурност относно рисковете от омикрон

Ранните спекулации относно защитата от ваксини подчертават проблема с оценката на омикрон в момента: Тенденциите започват да се появяват, но е твърде рано да се правят заключения.

Доколкото е известно в момента, най-добрата защита все още е ваксинацията, каза д-р Антъни Фаучи на брифинг в Белия дом.

„Как да се справим с омикрон? Казвали сме го отново и отново и си заслужава да го повторим: Ако не сте ваксинирани, ваксинирайте се. Подсилете, ако сте ваксинирани“, каза той.

На брифинг за пресата в петък Фаучи представи слайдове, показващи нарастващите нива на антитела след всяка инжекция с ваксина.

„Когато погледнете третата доза, вие повишавате нивата на неутрализиращи антитела срещу всички варианти“, каза той, като отбеляза, че средните нива на антитела са скочили след третата доза от инжекцията на Pfizer-BioNTech.

Има добра причина да вярваме, че ваксинирането и подсиленото лечение осигурява „известна степен на кръстосана защита, много вероятно срещу тежко заболяване, дори срещу варианта омикрон“, каза той.

Но той предупреди, че окончателните констатации са след седмици, като каза, че повечето от това, което е известно сега, е „трошки за хляб“.

"Внимавайте с галета. Те може да не ви кажат какъв хляб имате", каза той. „Твърде рано е да се направи окончателна прогноза за това каква ще бъде тежестта.“

Какво крие бъдещето ще стане много по-ясно през следващите две до три седмици, тъй като изследователите отглеждат вируса в лабораторията и го тестват срещу антитела, както и провеждат епидемиологични проучвания, за да видят дали omicron причинява тежко заболяване и ако е така, при кого.

В най-лошия сценарий омикрон или някакъв друг вариант ще се окаже по-преносим, ​​по-ефикасен в правенето на копия на себе си и по-опасен, каза д-р Брус Уокър, професор по имунология в Харвардското медицинско училище и Масачузетския технологичен институт .

В най-добрия случай новите варианти може да са по-преносими, но по-малко опасни, като по същество се превръщат в безвредна ваксина, която предпазва от бъдеща инфекция с подобен коронавирус, каза той.

„В момента това е много пожелателно мислене“, каза Уокър, „но е възможно.“

Принос: Асошиейтед прес. Свържете се с Елизабет Уайз на eweise@usatoday.com.

  • Новото проучване на най-големия частен здравен застраховател в Южна Африка показва, че две инжекции от ваксината Pfizer-BioNTech https://w-loss-website.com/bg/ осигуряват само 33% защита срещу омикрон.
  • Пълната ваксинация срещу COVID-19 продължава да осигурява 70% защита срещу тежко заболяване, според проучването на Discovery Health.
  • Омикрон изглежда също така може да зарази повторно хора, които са имали по-ранен вариант на заболяването, като тези, заразени по-рано, са изложени на по-висок риск от повторно заразяване.

Новият омикрон вариант на коронавируса е значително по-заразен и намалява ефективността на ваксините срещу COVID-19, установи проучване от Южна Африка, публикувано във вторник.

Въпреки че засега вариантът изглежда предизвиква предимно леки заболявания, световните здравни лидери предупредиха, че може да доведе до вълна от заболявания, която да смаже здравните системи

„Омикрон се разпространява със скорост, която не сме виждали при нито един предишен вариант“, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

„Ние подценяваме този вирус на наш риск“, каза той на пресконференция във вторник от Женева. „Дори ако омикрон наистина причини по-леко заболяване, големият брой случаи може отново да надвие неподготвените здравни системи.“

Ранните данни от Южна Африка изглежда показват, че хората, които са напълно ваксинирани, все още са до голяма степен защитени срещу тежко заболяване, според ранните данни, публикувани във вторник от Discovery Health, най-големият частен здравен застраховател в Южна Африка.

Вариантът омикрон, който беше идентифициран за първи път в Южна Африка, изглежда готов да превземе света, както делта направи преди него. Omicron представлява 90% от случаите на COVID-19 в Южна Африка и е нарастващ проблем в Европа.

Сега той е открит в 77 страни, каза Гебрейесус. Наблюдаван е в най-малко 30 американски щата, въпреки че делта вариантът все още доминира в американското огнище.

Официално идентифициран ден преди Деня на благодарността, информация за характеристиките на omicron – включително колко заразен и опасен може да бъде – току-що се появява.

Новото проучване на Discovery Health показва, че две инжекции от ваксината на Pfizer-BioNTech, които осигуряват над 90% защита срещу оригиналния вирус, предпазват само 33% от инфекция с omicron.

„Седемдесет процента определено е падащо меню. Не е страхотно“, каза той. „Беше 95% ефективно тежко заболяване, когато беше делта вариант и след това около 85% след шест месеца на отслабване“, каза той.

Все още не е ясно дали тези числа ще продължат да се задържат, докато се изследват повече пациенти с омикрон, каза той. "Всичко това е все още толкова ново."

Други изследвания на Pfizer-BioNTech предполагат, че трета бустер доза може да възстанови първоначалните нива на защита поне за известен период от време.

„Четвъртата (вълна), управлявана от Omicron, има значително по-стръмна траектория на нови инфекции в сравнение с предишни вълни“, каза в изявление д-р Райън Ноуч, главен изпълнителен директор на Discovery Health. „Националните данни показват експоненциално увеличение както на новите инфекции, така и на проценти на положителни тестове през първите три седмици от тази вълна, което показва силно трансмисивен вариант с бързо разпространение на инфекцията в общността.“

Леко, но опасно

Представители на СЗО укориха нациите, които се фокусират върху предлагането на бустери на своите граждани, като същевременно пренебрегват липсата на ваксини в световен мащаб.

„Приоритетът във всяка страна и в световен мащаб трябва да бъде защитата на най-малко защитените, а не най-защитените“, каза Тедрос.

Ваксината за бедните страни се справи с много неуспехи през последната година, причинени от ограниченията за износ, натрупването на ваксини и регулаторните забавяния, се казва в изявление от вторник на COVAX, глобалният алианс за ваксини . Предлагането обаче се увеличи от септември.

Дори и да е лек, омикрон може лесно да надвие здравните системи дори във високоразвитите нации, каза д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за спешни здравни ситуации на СЗО.

„Ако имате огромна вълна от случаи, ще видите много сериозност и ще видите болничните системи да са под натиск“, каза той.

Той предупреди, че вече стресираните здравни системи може да се провалят и ги призова да се подготвят сега.

„Уверете се, че разполагате със здравните работници, уверете се, че провеждате клиничните изпитвания. Уверете се, че имате запаси от кислород. Уверете се, че ваксинирате неваксинираните“, каза Райън. „Уверете се, че използвате всяка възможност индивидуално и на ниво общност, за да спрете предаването, където можете.“

Вариантът омикрон подхранва дезинформация за COVID: Експерти обясняват защо и как да разпознаем неверни твърдения.

Омикрон изглежда способен да инфектира повторно хора, които са хванали по-ранен вариант на вируса, а тези, заразени по-отдавна, са изложени на по-висок риск от повторно заразяване.

Хората, заразени при първата вълна в Южна Африка в началото на миналата година, имат 73% шанс за повторно заразяване, докато тези, заразени с бета варианта, имат 60% шанс за повторно заразяване, а тези, заразени в последната му делта вълна, са изправени пред 40% риск от повторно заразяване с omicron, показа новото проучване.

Това съвпада с констатациите от предварителен брифинг , публикуван от Обединеното кралство в петък, показващ приблизително три до осем пъти повишен риск от повторно заразяване с варианта омикрон, каза Топол.

Има известна надежда, че омикрон ще причини по-малко случаи на тежко заболяване от своите предшественици, но това остава неясно.

Процентът на прием в болница и интензивни отделения е по-нисък, отколкото при други варианти – 29% по-нисък, отколкото при първата вълна от инфекции в началото на миналата година, според проучването. Но това може да се дължи на факта, че толкова много южноафриканци наскоро се възстановиха от инфекции с делта, каза Ноуч.

Децата продължават да показват относително ниска степен на заразяване с омикрон, както при по-ранните варианти, показва проучването.

Децата, заразени с омикрон, досега са имали 20% по-висок риск от приемане в болница за усложнения, отколкото при по-ранните варианти, според Шърли Коли, главен актюер по здравни анализи в Discovery Health.

„Това са ранни данни и изискват внимателно проследяване“, каза Коли в прессъобщение на компанията. Но констатацията е в съответствие с по-ранно предупреждение от Националния институт за заразни болести на Южна Африка за увеличаване на приема в болница за деца под 5 години.

Omicron е тук: Как да управлявате безпокойството си относно новия вариант

Анекдотични доклади от южноафрикански болници предполагат, че повечето малки деца, хоспитализирани с COVID-19, са дали положителен тест при рутинен скрининг, след като са отишли ​​в болница по несвързана причина.

„Това е особеност, която не е обяснена“, каза Топол за високия процент на хоспитализирани деца. „Все още не е наблюдавано в Обединеното кралство, Дания, Норвегия и други места, силно засегнати от омикрон.“

Коли каза: „Децата са имали 51% по-малка вероятност да дадат положителен тест за COVID19 в сравнение с възрастните в периода на Omicron и като цяло рискът децата да бъдат приети в болница за усложнения от COVID19 остава нисък.“

Светът не трябва да се съсредоточава само върху ранните данни, идващи от Южна Африка и Обединеното кралство, които показват, че омикрон може да е по-лек, защото когато омикрон достигне до различни популации, той може да се държи по различен начин, каза д-р Абдирахман Махамуд, командир на СЗО при инцидента с COVID-19 .

Дори омикрон да се окаже по-лек, делта остава заплаха.

„Ние сме хванати между два слона, делтата и омикрон“, каза той. „Това са масивни, ядосани слонове.“

Свържете се с Elizabeth Weise на eweise@usatoday.com

Свържете се с Karen Weintraub на kweintraub@usatoday.com.

Покритието за здраве и безопасност на пациентите в USA TODAY е възможно отчасти чрез безвъзмездна помощ от Фондация Масимо за етика, иновации и конкуренция в здравеопазването. Фондация Масимо не предоставя редакционна информация.

Тъй като омикрон вариантът на коронавируса бушува по целия свят, новогодишната нощ и други празнични тържества са под въпрос, тъй като служителите в общественото здравеопазване призовават за повишено внимание, за да се предотврати разпространението на COVID-19.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус в понеделник призова обществеността да отмени предстоящите събития поради заплахата от омикрон.

„Отменено събитие е по-добро от отменен живот“, каза Тедрос.

В Ню Йорк кметът Бил де Блазио обяви в четвъртък, че емблематичното за града новогодишно празненство на Таймс Скуеър ще бъде намалено и служителите прилагат допълнителни предпазни мерки за безопасност.

Де Блазио каза през ноември, че иска да върне събитието "с пълна сила" тази година. Междувременно празненството по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет Ерик Адамс, което трябваше да се проведе на 1 януари, беше отложено във вторник, каза Адамс в съвместно изявление с други избрани градски служители.

Други градове в Съединените щати и по света започнаха да отменят своите празнични събития, потенциален сигнал за това какво може да се очаква през следващите седмици.

Да, омикрон изпревари делта. Но не, не е март 2020 г.

Ваксинирани и положителен тест? Какво да знаем за омикрон за този празничен сезон.

Въпреки това, въпреки че големи публични събирания може да бъдат отменени, д-р Антъни Фочи, главният медицински съветник на президента Джо Байдън, каза на ваксинираните и подсилени американци да спазват плановете си за малки семейни събития.

Зоните за наблюдение на тържеството също ще бъдат „запълнени с по-малко хора, за да се позволи социално дистанциране“, казаха от кметството

„Има много за празнуване и тези допълнителни мерки за безопасност ще запазят напълно ваксинираната тълпа безопасна и здрава, когато посрещнем Новата година“, каза де Блазио в прессъобщението.

Contents