Dobar BMI rezultat za odrasle kreće se od 18,5 do 24,9

Demencija je širok pojam koji se koristi za definiranje gubitka pamćenja i drugih kognitivnih sposobnosti koje su dovoljno ozbiljne da ometaju svakodnevni život i nisu dio zdravog starenja. Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije, koja čini 60% do 70% slučajeva.

Istraživači procjenjuju da oko 40% slučajeva demencije može biti rezultat promjenjivih čimbenika rizika, kao što su visoki krvni tlak, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti i drugi.

Novo istraživanje pridodaje sve brojnijim dokazima da onečišćenje zraka ozbiljno utječe na naše zdravlje, uključujući i mozak. Nedavna studija otkrila je da čak i dvosatno izlaganje zagađenju može smanjiti sposobnost mozga da funkcionira. Iako se povezanost mozga vratila u normalu nakon što je vrijeme prošlo, istraživači primjećuju da bi utjecaji onečišćenja mogli biti trajniji ako su izloženi dulje.

Prošle su godine europski istraživači došli do revolucionarnog otkrića kada su novorođenče i njegova posteljica izloženi onečišćenju zraka, nanočestice crnog ugljika ulaze u organe bebe u razvoju već u prvom tromjesečju trudnoće.

Osim demencije, onečišćenje zraka povezano je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, nekih vrsta raka i pogoršanja astme. Iako su potrebna daljnja istraživanja utjecaja onečišćenja na zdravlje, osobe s plućnim bolestima te dojenčad i mala djeca posebno su ranjivi.

Nova anketa otkriva da je jedan od pet Amerikanaca ili članova njihovih obitelji doživio ili svjedočio oružanom nasilju.

Tekuća epidemija oružja u Sjedinjenim Državama postala je još smrtonosnija tijekom pandemije COVID-19 jer su stope ubojstava i samoubojstava vatrenim oružjem tijekom 2021. bile najviše od 1993. Nova anketa Zaklade obitelji Kaiser (KFF), ne- profit koji se fokusira na istraživanje zdravlja, pokazuje da je jednom od pet Amerikanaca (21%) osobno prijećeno oružjem.

Gotovo svaki peti (19%) prijavio je da je član njihove obitelji ubijen iz vatrenog oružja, uključujući smrt uslijed samoubojstva. Sličan broj (17%) reklo je da su osobno svjedočili ubijanju nekoga. Oko 4% ispitanika osobno je pucalo iz pištolja u samoobrani, a sličan udio (4%) je ozlijeđeno u pucnjavi.

Sveukupno, više od polovice svih odraslih Amerikanaca reklo je da su oni ili član obitelji ikada imali jedno od ovih iskustava.

Anketa pokazuje da oružano nasilje nesrazmjerno pogađa obojene ljude. Čak 34% odraslih crnaca ima člana obitelji koji je ubijen iz vatrenog oružja, u usporedbi sa 17% odraslih bijelih Amerikanaca. Štoviše, troje od deset odraslih crnaca i dvoje od deset odraslih Hispanoamerikanaca izvijestilo je da je osobno svjedočilo pucanju na nekoga.

Jedna trećina odraslih crnaca i latinoamerikanaca izjavila je da se brine ili "svaki dan" ili "skoro svaki dan" da li su oni ili netko koga vole žrtve oružanog nasilja, u usporedbi s jednim od deset odraslih bijelaca.

Čak 84% odraslih izjavilo je da su poduzeli barem jednu mjeru opreza kako bi zaštitili sebe ili svoju obitelj od mogućnosti oružanog nasilja.

Studija iz prošle godine procjenjuje da su mladići koji žive u američkim gradovima s najviše nasilja vatrenim oružjem, kao što su St. Louis i New Orleans, izloženi većem riziku od smrti vatrenim oružjem nego američko vojno osoblje koje je služilo u Afganistanu i Iraku tijekom aktivnih razdoblja rata.

Nasilje oružanim oružjem nanosi težak danak mentalnom zdravlju, posebno djece. Istraživanja sugeriraju da se nakon pucnjava u školama broj recepata za antidepresive mladima u tom području povećava za više od 20%.

Druga mala studija bavila se ljudima koji su kao djeca postali žrtve oružanog nasilja. Gotovo polovica njih (41,7%) bila je pozitivna na vjerojatni posttraumatski stresni poremećaj, u usporedbi sa 6,8% opće populacije. Također je bila znatno veća vjerojatnost da će zlouporabiti druge tvari osim alkohola ili lijekova na recept.

Budući da oružano nasilje u SAD-u ne pokazuje znakove smanjenja, nastavit će opterećivati ​​one koji su izravno pogođeni i njihove voljene.

Nova studija projicira budućnost slučajeva dijabetesa među mladima u Americi, pokazujući zabrinjavajuće znakove za budućnost ako se prošlost nastavi.

Ključni zaključci:

  • Nova studija predviđa da će broj dijabetesa tipa 2 kod mladih Amerikanaca porasti za gotovo 700% do 2060.
  • Ovi novi podaci dolaze nakon što je CDC prošlog mjeseca prilagodio svoj indeks tjelesne mase (BMI) za djecu.
  • Pretilost je povezana s porastom dijabetesa tipa 2, ali zdrave životne navike mogu spriječiti ovo stanje.

Broj oboljelih od dijabetesa mlađih od 20 godina u Sjedinjenim Državama dramatično će se povećati, prema novoj studiji. Broj mladih Amerikanaca s kroničnim zdravstvenim problemom mogao bi dosegnuti 526.000 do 2060. godine.

Centar za kontrolu bolesti (CDC) i prevenciju te Nacionalni instituti za zdravlje financirali su istraživanje objavljeno 29. prosinca 2022. u Diabetes Care.

Vršiteljica dužnosti glavne zamjenice direktora CDC-a Debra Houry, MD, MPH, naglasila je u priopćenju za javnost da bi novo istraživanje trebalo signalizirati promjenu u stvaranju zdravije kulture.

"Ovo novo istraživanje trebalo bi poslužiti kao poziv na buđenje za sve nas. Od vitalne je važnosti da usmjerimo svoje napore kako bismo osigurali da su svi Amerikanci, osobito naši mladi, najzdraviji što mogu biti,… Pandemija COVID-19 istaknula je koliko je kritično važno baviti se kroničnim bolestima, poput dijabetesa. Ova studija dodatno naglašava važnost kontinuiranih napora u prevenciji i upravljanju kroničnim bolestima, ne samo za našu trenutnu populaciju, već i za generacije koje dolaze."

Debra Houry, MD, MPH

Novo istraživanje, Projections of Type 1 and Type 2 Diabetes Burden in the US Population Aged , koristilo je stare podatke između 2002. i 2017. za predviđanje budućih trendova.

Ako se nastavi, očekuje se povećanje broja slučajeva dijabetesa tipa 2 s 28 000 na 220 000, što je povećanje od gotovo 700%. Za dijabetes tipa 1 očekuje se porast slučajeva sa 185.000 na 306.000. Sveukupno, ukupan broj slučajeva dijabetesa bit će 526 000 u 2060., na temelju ovog modela.

CDC mijenja BMI ljestvicu za djecu

Ova studija dolazi nakon prošlomjesečne prilagodbe CDC indeksa tjelesne mase (BMI) zbog povećane stope pretilosti kod djece. BMI je matematička formula kojom se izračunava težina osobe u funtama podijeljena s kvadratom visine u stopama. Dobar BMI rezultat za odrasle kreće se od 18,5 do 24,9. Oni s pretilošću imaju šest puta veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes tipa 2.

Prethodno je BMI ljestvica za djecu bila čak 37, ali s novim podacima ljestvica doseže 60. Iako je BMI važan za određivanje zdravlja, to nije automatski odgovor za djecu. BMI je specifičan za dob i spol, često se naziva BMI za dob za djecu i tinejdžere. Ostali čimbenici, uključujući obiteljsku povijest, krvni tlak, razinu šećera u krvi, obrasce prehrane i tjelesnu aktivnost, procjenjuju se pri određivanju budućeg zdravstvenog stanja djeteta.

Što je dijabetes?

Dijabetes utječe na to kako tijelo pretvara hranu u energiju. Nakon jela, tijelo razgrađuje unesenu hranu u šećer (glukozu) koji se otpušta u krvotok. Kada šećer u krvi poraste, gušterača prima signal da poveća inzulin — koji služi kao ključ za dopuštanje šećera iz krvi u tjelesne stanice za energiju.

Bolesnici s dijabetesom ne mogu proizvesti dovoljno inzulina ili ga ne mogu koristiti tako dobro kao zdravi pojedinci. Smanjenje inzulina ili stanice koje više ne reagiraju na inzulin će povećati šećer u krvi u krvotoku, što će dovesti do zdravstvenih komplikacija, uključujući bolesti srca, gubitak vida i bolesti bubrega.

Vjeruje se da je dijabetes tipa 1 uzrokovan greškom tijela koje napada samo sebe, poznato kao autoimuna reakcija. Trenutačno ne postoji način da se spriječi dijabetes tipa 1. Osobe s dijabetesom tipa 1 moraju uzimati inzulin svaki dan.

Dijabetes tipa 2 javlja se kod osoba koje ne koriste dobro inzulin i ne mogu održavati šećer u krvi na normalnoj razini. Za razliku od dijabetesa tipa 1, mogu se poduzeti koraci za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Preko 96 milijuna odraslih osoba u SAD-u trenutno ima predijabetes, koji se javlja kada je šećer u krvi viši od normalnog, ali još nije dovoljno visok za dijagnozu dijabetesa. Većina osoba s predijabetesom nije svjesna svog stanja.

Koraci za prevenciju dijabetesa tipa 2:

  • Zdravije prehrambene navike
  • Povećajte razinu aktivnosti
  • Mršavjeti

Pretilost u dječjoj dobi rastuća je zdravstvena kriza u SAD-u i vodeći je uzrok dijabetesa tipa 2. Gotovo jedno od petero djece u SAD-u trenutno je pretilo.

Američki kirurg preporuča 60 minuta aktivnosti dnevno za djecu. Zdrava razina aktivnosti u kombinaciji s pametnijim izborom hrane koja uključuje voće, povrće i nemasno meso u odnosu na brzu hranu, prženu hranu ili prerađenu hranu odličan je početak.

Dok većina odraslih trans osoba u Sjedinjenim Državama izjavljuje da život punim plućima donosi veće zadovoljstvo, mnogi su također doživjeli verbalne i fizičke napade, otkriva istraživanje.

Nova anketa Washington Posta i Zaklade obitelji Kaiser ispitala je 515 odraslih osoba koje se identificiraju kao trans osobe i žive u SAD-u

Trans osobe su one čiji spol nije u skladu sa spolom koji im je pripisan rođenjem. Nisu sve trans osobe binarne, što znači da njihov rodni identitet nije "muškarac" ili "žena", već može uključivati ​​oboje ili nijedno. Izraz "trans" također se koristi za opisivanje rodno nekonformnih trans odraslih osoba.

Istraživanje je pokazalo da je većina odraslih trans osoba mlađa od 35 godina i identificiraju se kao demokrati ili demokratski orijentirani nezavisni ljudi. Samo jedna od sedma transodrasla osoba kaže da je republikanac ili neovisni republikanac.

Osam od 10 trans odraslih osoba (78%) izjavilo je da ih je prijelaz učinio "zadovoljnijima" svojim životom. Iako se načini prijelaza mogu razlikovati od osobe do osobe, većina (88%) kaže da su poduzeli barem jednu radnju prema tome. Najčešće to uključuje promjenu fizičkog izgleda ili korištenje različitih zamjenica.

Gotovo svaka četvrta transodrasla osoba pohađala je savjetovanje ili terapiju kao dio svoje spolne promjene, dok je jedna od tri izjavila da je koristila hormonske tretmane. Samo 24% anketiranih trans odraslih legalno je promijenilo svoja imena, a 16% se podvrgnulo operaciji za potvrdu spola.

Operacija za afirmaciju spola je kada se trans osoba podvrgne zahvatu za tijelo koje je u skladu s njezinim rodnim identitetom. Za više informacija – normadex-official.top .

Contents