Naše tijelo koristi dvije primarne vrste energije — šećer i mast

Američki tim znanstvenika predvođen Dr. Ugai, Sasamoto, Lee i Ando primijetili su da se tijekom posljednjih nekoliko desetljeća 14 vrsta raka javlja u ranijim godinama života u više zemalja. Oni uključuju rak dojke, debelog crijeva, endometrija, žučnog mjehura, bubrega, jetre, prostate, želuca i štitnjače. Iako je istina da su testovi probira sada dostupniji nego u prošlosti, malo je vjerojatno da će ti testovi biti jedini razlog zašto je rak rašireniji u mlađoj populaciji.

Na temelju opsežnog pregleda znanstvene literature, istraživači vjeruju da su čimbenici zapadnjačkog stila života kao što su konzumacija alkohola, nedostatak sna, pušenje, pretilost i konzumacija visokoprerađene hrane mogući čimbenici rizika za ranu pojavu raka. Nadalje, osam od 14 tipova raka koji se istražuju utječe na probavni trakt, što dodatno podupire ulogu zapadnjačke prehrane. Ova prehrana izravno utječe na sastav crijevne flore — a crijevna flora utječe na rizik od raka i ishode bolesti.

Istraživačke studije povezuju zapadnjačku prehranu s drugim bolestima

Druga istraživanja procijenila su zdravstvene rizike povezane s zapadnjačkom prehranom. Postoji jaka korelacija između prehrane zapadnjačkog stila i pretilosti. Osim toga, ovakve prehrambene navike uzrokuju upale i deprimiraju imunološki sustav, povećavajući rizik od raznih bolesti.

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost značajno povećavaju rizik od razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola i raka. Demencija, sindrom policističnih jajnika, problemi s plodnošću i teži oblici infekcija COVID-19 također su povezani s pretilošću. Zapadnjačke dijete također su povezane s upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Kod tinejdžera se zapadnjačka prehrana također povezuje s ADHD-om .

S druge strane, Mediteranski plan ima dokumentirane zdravstvene dobrobiti — pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i srčanih bolesti te promiče zdravu težinu, a također može štititi od raka .

Osobe koje žele smršavjeti trebaju potražiti savjet dijetetičara ili nutricionista. Održavanje zdrave tjelesne težine važno je za cjelokupno zdravlje — čak i skroman gubitak težine od 5 do 10% ukupne tjelesne težine vjerojatno će donijeti zdravstvene prednosti. Zdravstveni stručnjaci preporučuju postupno mršavljenje — oko 1-2 funte tjedno s ciljem održavanja težine. Važnije od brojanja kalorija je izbjegavati prerađenu hranu i konzumirati zdravu hranu koja je bogata hranjivim tvarima.

Redovita tjelovježba, dobra higijena spavanja i upravljanje stresom također su važne komponente zdravog načina života.

Većina Amerikanaca se pridržava zapadnjačke prehrane koja se povezuje s viškom kilograma, dijabetesom, srčanim bolestima, demencijom i ADHD-om. Nova studija sugerira da ovaj obrazac prehrane, zajedno s drugim nezdravim životnim navikama, također može igrati ulogu u razvoju 14 vrsta raka kod mladih odraslih osoba. Dobra vijest je da se ovaj potencijalni čimbenik rizika može promijeniti prelaskom na prehranu cjelovitom hranom poput mediteranske prehrane. Redovita tjelovježba, kvalitetan san i upravljanje stresom dio su zdravog načina života i mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti.

Zagovornici dijete s niskim udjelom ugljikohidrata često hvale kao brz i relativno jednostavan način mršavljenja. Osim gubitka težine, pokazalo se da neke dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput ketogene dijete, potencijalno pomažu drugim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes i bolesti srca.

Ključni zaključci:

 • Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata dokumentirane su stotinama, ako ne i tisućama godina.
 • Ketogena dijeta razlikuje se od ostalih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata jer se fokusira na mast kao primarni izvor energije.
 • Studije pokazuju mnoge dobrobiti ketogene dijete, posebno u upravljanju dijabetesom, srčanim bolestima i mršavljenju.
 • Rizici povezani s ovom dijetom uključuju kratkoročne nuspojave poznate kao "keto gripa" i dugoročne nuspojave, uključujući probleme s jetrom i bubrezima.
 • Keto dijeta nije za svakoga i treba je rotirati s drugim dijetama kako biste spriječili nedostatak hranjivih tvari i dugoročne probleme.

Iako postoje dokumentirane prednosti ketogene dijete, postoje i rizici povezani s ovim stilom prehrane. Ako ste znatiželjni o ketogenoj dijeti, nastavite čitati da vidite može li ova dijeta biti prava stvar za vas.

Što je točno Keto dijeta?

Naše tijelo koristi dvije primarne vrste energije — šećer i mast.

Šećer se razgrađuje u glukozu i preferirani je oblik energije za većinu stanica u vašem tijelu. Međutim, kada vašem tijelu ponestane glukoze, ono počinje sagorijevati pohranjenu mast za energiju stvaranjem ketona.

Proces stvaranja ovih ketona naziva se ketogeneza, po čemu je ketogena dijeta dobila ime.

Kada vaše tijelo prolazi kroz ketogenezu, to vas stavlja u stanje ketoze, gdje dosljedno koristite pohranjenu mast kao glavni izvor energije. Upravo iz tog razloga ova dijeta uzrokuje tako brz gubitak težine!

Važno je ne brkati ketozu s ketoacidozom . Oba opisuju povišene ketone u krvi; međutim, oni su vrlo različiti. Na primjer, ketoza se smatra sigurnim biološkim odgovorom na nizak unos ugljikohidrata kada postite, na primjer. Međutim, ketoacidoza je opasno stanje. Javlja se kada se nakupi previše ketona da bi vaša krv postala kisela, što je potencijalno po život opasna komplikacija.

Koja je uloga proteina u svemu tome? Umjerena konzumacija proteina važna je u keto dijeti jer se proteini pretvaraju u glukozu kada se konzumiraju u velikim količinama, što može spriječiti sposobnost postizanja ketoze.

Kako znati jeste li u ketozi

Testovi urina, krvi i daha obično se koriste za provjeru jeste li u ketozi mjerenjem količine ketona u krvi. Dr. Howard LeWine, doktor medicine Harvard Healtha, kaže: "Obično su potrebna dva do četiri dana da se postigne stanje ketoze".

Pazite se " keto gripe " u prvim tjednima ketoze.

Znakovi i simptomi keto gripe uključuju:

 • Proljev;
 • Zatvor;
 • Povraćanje.
 • Loša energija i mentalna funkcija;
 • Problemi sa spavanjem (nesanica);
 • Smanjena izvedba vježbanja.

Kako biste ove učinke sveli na najmanju moguću mjeru, odlučite se za polagano smanjenje unosa ugljikohidrata tijekom 2-4 tjedna kako biste istrenirali svoje tijelo da sagorijeva više masti prije nego izbacite ugljikohidrate.

Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim specifičnim prehrambenim potrebama prije eksperimentiranja s keto dijetom.

Specifične metrike važne u ketogenoj dijeti

Izvorna dijeta koju je opisao dr. Wilder slijedila je ove smjernice :

 • Omjer masti prema ugljikohidratima i proteinima 4:1.
 • 90% kalorijskog unosa iz masti.
 • Ograničenje ugljikohidrata, manje od 50 g/dan.
 • Ograničenje proteina na manje od 1 grama po funti tjelesne težine (1,5 grama proteina po funti tjelesne težine za one koji intenzivno vježbaju).

“Da bi većina ljudi počela koristiti pohranjenu mast kao gorivo, trebaju ograničiti dnevni unos ugljikohidrata na manje od 20 do 50 grama, ovisno o veličini tijela. Za usporedbu, banana srednje veličine ima oko 27 grama ugljikohidrata”, kaže dr. LeWine s Harvard Healtha.

Ove izvorne smjernice su posljednjih godina diferencirane u nekoliko verzija . Međutim, standardna ketogena dijeta (SKD) pokazala se najraširenijom i potkrijepljenom istraživanjima.

Keto-friendly hrana:

 • Divlji plodovi mora, posebno plodovi mora bogati omega-3 (divlji losos).
 • Meso iz slobodnog uzgoja i meso hranjeno travom.
 • Jaja iz slobodnog uzgoja ili iz uzgoja.
 • Nehidrogenizirana ulja (ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje avokada, kokosovo ulje itd.)
 • Orašasti plodovi i sjemenke.
 • Organski/mliječni proizvodi hranjeni travom.
 • Povrće s niskim udjelom ugljikohidrata (lisnato povrće, luk, gljive, itd.)
 • Avokado.
 • Tofu, seitan, tempeh.

Prednosti keto dijete

Metaboličke promjene, visoka razina šećera u krvi i inzulinska rezistencija sve su to alkotox official top aspekti dijabetesa. Također postoji veza između pretilosti i šećerne bolesti (dijabetes tipa 2), tako da gubitak težine može potencijalno smanjiti vjerojatnost razvoja dijabetesa. Dokazano je da keto dijeta snižava šećer u krvi, poboljšava osjetljivost na inzulin i povećava gubitak težine, pa je stoga korisno sredstvo u upravljanju dijabetesom.

Osim toga, komparativna studija koju je objavio American College of Physicians pokazala je da su oni na keto dijeti iskusili poboljšanu osjetljivost na inzulin za impresivnih 75%!

Poboljšanje osjetljivosti na inzulin može pomoći kod mnoštva drugih endokrinih stanja karakteriziranih oslabljenom osjetljivošću na inzulin, kao što su PCOS (sindrom policističnih jajnika), metabolički sindrom i predijabetes.

Također se pokazalo da keto dijeta pomaže poboljšati faktore rizika povezane sa srčanim bolestima, kao što su visoki krvni tlak i povišeni trigliceridi i kolesterol.

Keto dijeta jedna je od najučinkovitijih za mršavljenje, posebice gubitak tjelesne masnoće. Studija objavljena u Nutrition & Metabolism pokazala je da su nakon osam tjedana sudionici koji su slijedili ketogenu dijetu izgubili gotovo pet puta više tjelesne masti od onih koji su jeli dijetu s niskim udjelom masti.

Dodatne obećavajuće prednosti keto dijete uključuju:

 • Upotreba kod neurodegenerativnih poremećaja (kao što je Alzheimerova bolest).
 • Prevencija napadaja kod epileptičara.
 • Smanjen apetit.

Ove prednosti su vrlo obećavajuće, iako je potrebno provesti više studija kako bi se u potpunosti razumjeli dugoročni učinci ketogene dijete. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije razmatranja bilo kakvih značajnih promjena u prehrani.

Rizici keto dijete

Kad god uklonite skupinu makronutrijenata iz svoje prehrane, izlažete se potencijalnim rizicima — ketogena dijeta nije iznimka. Iako se pokazalo da ima mnoge prednosti, te su dobrobiti kratkotrajne i treba ih ciklički pratiti s fazama ponovnog uvođenja zdravih ugljikohidrata kako bi se spriječili dugoročni negativni učinci.

Keto dijete može biti teško pridržavati se, a jedna od najvećih prepreka je pridržavanje. Istraživači uče da je održavanje "tjelesne težine nakon gubitka težine obično veliki problem" , što znači da dobrobiti možda neće trajati ako se gubitak težine ne zadrži.

Jedan od najočitijih rizika je povećanje zasićenih masti, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Contents