A vércukorszint-teszt elvégezhető éhezéssel vagy anélkül

Túl kevés vagy túl sok belőle komoly problémát jelez. A magas glükózszint cukorbetegségre utalhat. A vércukorszint-teszt elvégezhető éhezéssel vagy anélkül.

Kalcium. Az alacsony szint az étrend nem megfelelő kalciumtartalmát, a D-vitamin-hiányt, a mellékpajzsmirigy alulműködését vagy más okokat tükrözheti. A magas szint oka lehet a túlzott D-vitamin-pótlás, a mellékpajzsmirigy túlműködése, a veseproblémák vagy egyéb okok.

KONTY. A karbamid egy salakanyag, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. A vér magas szintje elkerülhetetlenül a vesekárosodás jele.

A kreatinin egy salakanyag, amelyet a vese küld a vizelettel. A magas szint veseelégtelenséget vagy izombetegséget jelez (a kreatinin az izomanyagcsere mellékterméke).

A nátrium többnyire az étrendből származik, és kiszűri a veséket a vizeletből. A kóros szintek a vér ozmolalitásával kapcsolatos problémára utalnak. A vér ozmolalitása a részecskék koncentrációja a vérben, és ezt befolyásolhatja a hasmenés, a túlzott folyadékbevitel vagy más tényezők.

Kálium. Ez az elektrolit az étrendből is származik, és a https://animale-me-gummies-official.top/prostate-health-understanding-and-maintaining-optimal-prostate-function/ veséin keresztül távozik a szervezetből. Ezért a nem megfelelő veseműködés a káliumszint emelkedését okozza a vérében. Ezzel szemben a csökkent bevitel, a hasmenés és más tényezők hatására csökken.

A bikarbonát-teszt információkat ad szervezete sav-bázis egyensúlyáról.

A klorid segít szabályozni a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Átfogó metabolikus panel (CMP)

Egy átfogó anyagcsere-panel információkat közöl a szervezet folyadék- és elektrolit-egyensúlyáról, a teljes fehérjeszintről, valamint arról, hogy a veséje és a mája hogyan működik.

Melyek a CMP fő összetevői?

A CMP hasonlít a BMP-re, kivéve, hogy a BMP 8 paramétere mellett további 6 tesztet tartalmaz. A CMP további hat paramétere a következőket tartalmazza:

 • Összes fehérje (az összes fehérjét méri, nevezetesen az albumint és a globulint).
 • Albumin (a máj által termelt fehérje).
 • Bilirubin (a vörösvértestek lebontásából képződő sárgás pigment).
 • Alkáli foszfatáz (ALP).
 • Alanin transzamináz (ALT).
 • Aszpartát aminotranszferáz (AST).

Albumin. A májkárosodás az albuminszint csökkenését okozza. Az egészséges vesék megakadályozzák, hogy az albumin a vizeletbe kerüljön. Vesekárosodás esetén ez a fehérje bejut a vizeletbe, aminek következtében a vérszintje csökken.

Bilirubin. A felesleges bilirubin a májon keresztül távozik a szervezetből; ezért májkárosodás vagy betegség a bilirubinszint emelkedését okozza. Az orvosok ellenőrizhetik a bilirubinszintet a CMP részeként vagy a májfunkciós tesztek részeként.

Máj enzimek. Az emelkedett májenzimek általában májkárosodás vagy gyulladás (hepatitisz) jele. A májenzimszintek enyhe emelkedése azonban leggyakrabban normális ingadozás .

Lipid panel (lipid profil)

A lipidpanel teszt elemzi a lipideknek nevezett zsírmolekulák szintjét a vérben. A klinikusok ezt a tesztet a szív- és érrendszeri (szív- és érrendszeri) betegségek, például az angina, a szívroham és a stroke kockázatának értékelésére rendelik el.

Melyek a lipid panel összetevői?

A lipid panel három különböző típusú koleszterint és trigliceridet mér. Összetevői a következők:

 • Összes koleszterin.
 • Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin.
 • Nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin.
 • Trigliceridek.

Az összkoleszterin az Ön általános koleszterinszintjét értékeli.

Az LDL-koleszterint „rossz koleszterinnek” is nevezik. Felhalmozódhat a vérében és az ereiben, így szívbetegségek kockázatát jelentheti. A magas LDL-koleszterinszint nem egészséges.

A HDL-koleszterint „jó koleszterinnek” is nevezik. Segít eltávolítani az LDL-koleszterint a szervezetből, így szabadon tartja az ereket. A magas HDL-koleszterinszint egészséges.

Trigliceridek. Ezek a zsírmolekulák az elfogyasztott vagy innivaló felesleges kalóriákból származnak. A magas szint szívbetegséghez és hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.

Hogyan végezzünk rutin vérvizsgálatot?

 1. Az egészségügyi szakember először egy tűt szúr a karja vagy a kéz vénájába.
 2. Miután vért vett a vénából, kémcsövekbe gyűjtik.
 3. A technikus/ápolónő ezután elküldi a kémcsöveket egy laborba.
 4. Orvosa ezt követően felülvizsgálja az Ön eredményeit, és azt, hogy azok hogyan viszonyulnak a laboratórium referenciatartományaihoz.

Hogyan készüljünk fel a vérvételre?

Az elvégzett vizsgálattól függ, hogy szükség van-e előkészületekre vagy sem. A CBC teszt, ha önmagában történik, nem igényel különösebb előkészületet. Azonban a rendszer felkéri, hogy böjtöljön, ha a tesztrendelései tartalmaznak lipidpanelt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 8-12 órás koplalást javasol a lipidpanel előtt.

Ne hagyja abba a gyógyszerszedést, hacsak orvosa nem kéri.

Milyen gyakran kell rutin vérvételt végeznem?

A rutin vérvizsgálatnak nincs bizonyított értéke , ha Ön fiatal, egészséges, és nincsenek tünetei.

Tünetek hiányában az egyetlen javasolt rutin vérvétel a következőket tartalmazza:

 • CBC és BMP minden évben az éves wellness látogatáson.
 • Lipidszint 5 évente (férfiaknál ≥ 40 és nőknél ≥ 50).
 • Lipidszint 20 éves kor felett 5 évente (ha alacsony a szívbetegség kockázata).
 • A lipidszint gyakrabban, mint 5 évente (ha nagy a szívbetegség kockázata).
 • Hemoglobin A1c szintje (ha fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata), a gyakoriság a kockázattól függ

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknek életüket energiaszintjükhöz és képességeikhez kell igazítaniuk. Ez inaktív élethez, és bizonyos esetekben szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. A megfelelő képzés azonban segíthet a COPD-ben szenvedőknek funkcionálisabb, teljesebb és aktívabb életmódban. Ezt a tréninget energiatakarékosságnak nevezik, ami azt jelenti, hogy megtanuljuk, hogyan takarítsuk meg az energiát olyan dolgokra, amelyeket meg szeretnénk tenni vagy meg kell tenniük.

Az energiatakarékosság részeként olyan adaptív technikákat és eszközöket ismerhet meg, amelyek segítségével jobb életminőséget érhet el, és megtalálhatja a megfelelő egyensúlyt a munka, a pihenés és a kikapcsolódás között. A foglalkozási terapeuták ezt a képzést a kórházban, ambuláns környezetben vagy otthon is biztosíthatják. A COPD átfogó kezelésének fő célja a légúti tünetek csökkentése és az életminőség javítása.

Hat Ps

A légúti tünetek csökkentésére szolgáló energiatakarékosság kulcsfontosságú elvei közé tartozik a hat „P”: prioritás, tervezés, pozicionálás, ütemezés, pozitív hozzáállás és összeszorított ajaklégzés.

Rangsorolás

A rangsorolás részeként először azt kell megtennie, ami a legfontosabb, és ezzel a módszerrel strukturálja napi és heti rutinjait. Például egy orvosi találkozó elsőbbséget élvezne a hálószobája leporolásával szemben.

Tervezés

A tervezés magában foglalja a nehéz és könnyű tevékenységek váltogatását, vagy az ételek összeállítását az étkezés elkészítéséhez, majd a pihenéshez. Egy tevékenység lépésekre bontása segít elkerülni a felesleges feladatokat, például a napi többszöri lépcsőzést. A tervezési tevékenységek abban is segíthetnek, hogy elkerülje a kerti szerszámok összeszedésére irányuló többletutakat a virágok ültetése előtt.

Elhelyezés

A pozicionálás azt jelenti, hogy minél többet ülünk a feladatokhoz. Az ülés 25%-kal csökkenti valakinek az energiafelhasználását. Ha ülve és állva is megtartja a helyes testtartást, több oxigén jut a tüdejébe. Kerülje az olyan tevékenységeket, amelyek hosszan tartó állást, hajlongást vagy guggolást igényelnek, valamint a túlzott nyúlást, hajlítást, dörzsölést, súrolást, csavarást vagy minden olyan kényelmetlen helyzetet, amely fáradtságot okozhat. Ha nehéz tárgyat, például tálat vagy dobozt visz, tartsa egyenesen a karját, és közel vigye a tárgyat a testéhez, hogy a súlyt eloszlassa mindkét karja között. Használja az asztallap vagy a mosogató szilárd felületét zöldségek hámozására, írásra vagy borotválkozásra.

Mindig hagyjon magának elegendő időt egy feladat elvégzésére. Lassan és ne rohanjon. Tartson egy pihenőt, mielőtt kimerül. Pihenjen egy feladat elvégzése után és a következő megkezdése előtt. Arra koncentrálj, amit megtehetsz, ne arra, amit nem tudsz. Legyen kreatív tevékenységei adaptálásában. Tegyen apró, mérhető és elérhető lépéseket hosszú távú céljainak elérése érdekében.

Összeszorított ajak légzés

Az összeszorított ajaklégzés egy olyan technika, amely javítja a légáramlást a tüdőben, és enyhíti a légszomjat. Kiüríti a bezárt levegőt (CO2) a tüdőből, és több oxigént (O2) juttat a tüdőbe. Gyakorolhatja az összeszorított ajaklégzést az orron keresztül történő belégzéssel és az összeszorított ajkakon keresztül történő kilégzéssel. A kilégzésnek kétszer annyi ideig kell tartania (4-ig), mint a belégzéssel, amelyet 2-ig hajtanak végre. Lélegezz ki úgy, mintha gyertyalángot fújnál, és lazítsd el ezt a technikát.

Íme egy példa a légzésre, ahogyan az az öngondoskodásra vonatkozik. Minden egyes mozdulat megkezdése előtt lélegezzen be. Lélegezzen ki, amikor átlép a zuhanyfülke párkányán vagy a kádon, nyúljon a lábaihoz, álljon fel, üljön le, és emelje fel a lábát, hogy felvehesse és levehesse.

Adaptív technikák és eszközök

Az alábbiakban olyan adaptív technikákat és eszközöket mutatunk be, amelyek segítenek megtakarítani az energiát az önellátás különböző aspektusaiban.

Ápolás

Hagyja a haját levegőn megszáradni, ne használjon hajszárítót. Fontolja meg a könnyen karbantartható frizurát.

Rendszerezze a gyakran használt tárgyakat, és tartsa őket a mosogató mellett.

Üljön le egy székre, és támassza meg könyökét a mosogatón, miközben borotválkozik és sminkeli.

Használjon elektromos borotvát és fogkefét, hogy minimalizálja a felesleges mozgást és az időráfordítást.

Kerülje az aeroszolokat, és használjon tekercses vagy krémes dezodorokat.

WC

Ügyeljen arra, hogy a WC-papír könnyen elérhető legyen.

A ruha lenyomásának és felhúzásának megkönnyítése érdekében fontolja meg a laza vagy rugalmas derékpánttal ellátott tárgyakat.

Használjon megemelt WC-ülőkét, piszoárt vagy éjjeli komódot, ha túl gyenge a normál WC használatához. Vagy kérjen meg valakit, aki segít egy normál WC-vel.

Öltözködés

Előző este tedd ki a ruháidat, vagy pihenj, miután összeszedted a szükséges tárgyakat öltözködés előtt.

Először a test alsó részeit öltöztesd fel, mert az több energiát használ fel.

Használjon olyan alkalmazkodó eszközöket, mint az öltözőruda, a zoknisegéd, a hosszú nyelű cipőszarva és a rugalmas fűzők. Választhat felbújós cipőt is.

Használjon egyszerű vagy elöl záródó rögzítőkkel ellátott ruhát, például tépőzárat. Ez könnyebb lesz, mint a gombok és a kapcsok.

Contents